test Durf jij het, een jaar lang leven zonder mobiel en internet? - Bewust Offline

Durf jij het, een jaar lang leven zonder mobiel en internet?

0

Johan van Houten ging een jaar lang offline omdat hij de onrust van continu online kunnen zijn zat was. Hij deelde met ons zijn inspirerende verhaal.

dsc_0007-2Ik klap mijn laptop dicht en doe mijn telefoon uit, ik ga digiminderen. Ongeveer een jaar geleden nam ik dit besluit, 366 dagen offline. Al bij het dichtklappen van mijn laptop vraag ik mij af, waarom wil ik dit ook alweer? Wie heb ik ook maar iets te bewijzen? En terwijl ik rustig mijn telefoon uitzet, flitst er een nieuwe gedachten door mijn hoofd: ik ga zoveel missen, wil ik dat wel? Dit was 25 april 2015 in mijn werkkamer in Utrecht.

Ik, Johan van Houten, was internetverslaafd. Nou ja verslaafd, zo noemde ik mij zelf niet hoor. Ik zat elke dag maar 150x op mijn telefoon, daarnaast had ik last van het phantom vibration syndrome. Oftewel ik voelde mijn mobiele telefoon trillen, terwijl ik mijn mobiel niet eens bij mij had. Ik sliep slecht, had vaak spanning als ik mijn telefoon niet bij mij had. En ik wilde graag alles opzoeken. Op een moment zat ik in de kroeg en ik zag iedereen op zijn mobiel op internet zitten, ik vroeg mij zelf toen af waarom.

Daarom heb ik besloten om offline te gaan, kijken of het nog mogelijk was. Leven zonder het internet en of ik ook echt meer rust en focus terug zou krijgen. Ik hoopte het, want een beetje een normale slaaprust zou geen overbodige luxe zijn. Na 10minuten offline te zijn, realiseerde ik mij, dat ik niet wist hoe ik zo meteen op de voetbal club moest komen. Ik was gelukkig wel zo slim geweest om het adres op te schrijven van de locatie, alleen zonder google maps en geen kaart wist ik het niet meer. Uiteindelijk ben ik gaan rijden in de richting die ik dacht dat goed was, na 45 minuten ben ik aangekomen. Bleek op de terugweg dat ik nog geen 5 minuten van de club af woon. Gelukkig wist ik nu wel zeker dat mijn project begonnen was.

Tijdens mijn jaar heb ik veel mensen offline gesproken, voor mij was dit een verademing. Even echt live contact, zonder dat het internet of mijn mobiel mij stoorde. Ik merkte al snel dat ik beter sliep en dat ik mijzelf fitter voelde. Het leek wel alsof dit mijn ontspannigsdroom was.

Helaas kwam er na een paar weken een einde aan die droom, ik had het gevoel dingen te missen. Dat ik niet meer aangesloten was bij mijn vrienden en ik voelde mij soms gewoon eenzaam. Dan zat ik op een zaterdagavond op de bank met een puzzel, ik vroeg mij dan ook af of dit nu echt leven was. Of als ik de weg weer eens kwijt was en ik gefrustreerd op de fiets zat, omdat ik niet even een WhatsApp bericht kon sturen dat ik later was.

Gelukkig kwam er meestal na een paar uur een rust over mij heen en kon ik bedenken dat dit mijn ego was die opspeelde. Ik kon hier dan met een glimlach naar kijken, zodat ik ontspande en weer kon genieten van het moment. Want dat heb ik zeker geleerd, genieten van het moment. Ergens 100% zijn, zonder afleiding van werk of andere zaken. Door de kleine dingen in het leven weer te zien, kon ik meer van het heden genieten. En omdat je niet elke dag, de helft van je tijd in de bibliotheek wil zitten om antwoorden op nutteloze vragen te zoeken. Besloot ik veel meer te kaderen, wat was voor mij nou echt belangrijk. Dus een vraag over hoe warm het vorig jaar in Nederland was, kon ik dan gemakkelijk los laten.

Aan het einde van mijn jaar, merkte ik dat ik niet meer wou stoppen. Ik wilde graag offline blijven, in het moment leven en geen sociale (internet) druk voelen. Toch ben ik op 25 april 12.00 uur weer online gegaan. Het bijzondere was, dat ik meteen weer gestrest was. Want na 1 jaar offline geweest te zijn, was ik gefrustreerd omdat mijn internet niet meteen werkte. Toen het uiteindelijk werkte opende ik mijn e-mail en zag dat ik 1000 ongelezen e-mails had. Daarnaast opende ik Facebook en merkte dat ik moe werd van die nutteloze verhalen, ik wilde weer van het internet af.

Nu enkele maanden later zit ik wel weer af en toe op het internet, toch gebruik ik het veel minder. Mijn mobiel sleep ik ook niet meer overal mee naar toe, soms is het gewoon even fijn om in het moment te zijn. Ik heb voor mijzelf nu ook enkele regels gemaakt:

  1. Geen internet voor 09.00 uur of na 22.00 uur.
  2. Ik check mijn e-mails maximaal 2x per dag.
  3. Ik zet mijn mobiel elke week minimaal 1 halve dag uit.
  4. Ik vraag mijzelf af, of ik iets ECHT wil weten.

dsc_0013Dit levert mij nog steeds mijn rust op in deze soms hectische wereld. Zodat ik die rust kan gebruiken om anderen mensen te inspireren of te ondersteunen om balans te vinden in het online / offline leven.

Ik geef lezingen, trainingen en workshops over digiminderen, om mensen te laten nadenken over hun eigen internet gebruik. Ook ben ik bezig met het bundelen van mijn ervaringen tot een boek. Meer informatie: www.digiminderen.nl

 

Share.

Comments are closed.