test Is daar iemand? Een interview met schrijver Wouter van Noort - Bewust Offline

Is daar iemand? Een interview met schrijver Wouter van Noort

0

Er zijn al heel wat boeken geschreven over de smartphone en de invloed daarvan op ons leven. Een van de interessantste en recentste is Is daar iemand? van Wouter van Noort. Wij van Bewust Offline lazen het met veel plezier en groeiende verbazing. Tijd om de schrijver zelf eens aan de tand te voelen over het ontstaan van zijn boek en zijn eigen smartphone-gedrag.

Wouter van Noort is journalist en schijft in NRC Handelsblad over technologie en economie. Hij is een veelgevraagd gastdocent en spreker. In Is daar iemand? onderzoekt Wouter van Noort zijn eigen obsessieve smartphonegedrag en hoe zijn leven, werk en relaties beïnvloedt.

BewustOffline(BO): Hoe is het idee ontstaan dit boek te schrijven, wat is de aanleiding geweest? 

Wouter van Noort (WvN): De zoveelste keer dat ik met mijn vriendin zwijgend naast elkaar op de bank zat; ik op Twitter, zij op Candycrush. Hoe kan het dat dit ding zoveel tijd en aandacht opzuigt terwijl we zoveel gezelliger dingen kunnen doen, vroeg ik me toen af.

BO: Heb je zelf een smartphone? Ipad etc? 

WvN: Ik heb de allergrootste iPhone die er is, ik ben zelf ook echt een smartphoneverslaafde; nu nog steeds een beetje, zelfs al weet ik wat voor nadelen er aan zitten.

BO: Wat heeft je het meest verrast tijdens je research voor het schrijven van je boek? 

WvN: Dat er echt heel stevig wetenschappelijk bewijs is voor bepaalde nadelen: concentratieverlies, stress, en verminderde empathie als je de hele tijd aan een schermpje zit, daarvoor is veel bewijs. Ik schrok ook van de openheid waarmee technologiebedrijven vertellen over de trucs om mensen nog verslaafder te maken.

BO: Heeft het schrijven van het boek jouw on/offline gedrag beïnvloedt? En zo ja, op welke manier? 

WvN: Ja, ik probeer het nu meer te zien als een dieet. In plaats van de hele tijd lekkere snoepjes eten in de vorm van pushberichtjes, likes en kliks, probeer ik nu ook af en toe bewust te minderen en gezonder om te gaan met het apparaat. Zeg maar de digitale variant van een stronkje broccoli.

BO: Hoe ziet jouw eigen online/offline gedrag er op dit moment, op dagelijkse basis uit? Je bent actief op verschillende social media en spendeert daarmee tijd online. Hoe ziet jouw compensatie er (als die er is) uit? 

WvN: Ik hou nu mijn eigen gedrag bij met het appje Moment. Dat werkt fijn, en geeft me goed inzicht in mijn gedrag. Daardoor heb ik ook facebook nu helemaal gedeactiveerd: daaraan besteedde ik heel veel tijd, zonder dat het eigenlijk veel plezier gaf.

BO: Hoe reageerden de mensen (je naasten) om je heen na het schrijven van het boek? Heeft het hun on/off line gedrag beïnvloedt? 

WvN: Ja, zeker mijn vriendin is nu ook wel bewuster bezig. We hebben bijvoorbeeld afgesproken om geen smartphones de slaapkamer in te nemen.

BO: Ben je zelf wel eens een hele week offline geweest? 

WvN: Ja, als ik met vakantie ga, doe ik dat nu bijna altijd zonder smartphone. De eerste dagen is dat vaak wennen, maar daarna heerlijk rustig. Ik mis eigenlijk nooit iets belangrijks valt me op.

BO: Wat denk je dat de toekomst brengt? Krijgt de moderne mens vat op zijn online gedrag, of wordt een isolement/verslaving steeds erger? 

WvN: Ik geloof heel erg in golfbewegingen. En er is nu duidelijk een tegenbeweging aan het ontstaan. Maar ik denk dat het eerst nog wat erger moet worden voordat mensen massaal in actie komen.

BO: Wat vind je er van dat de overheid overweegt om celstraffen te geven aan mensen die in het verkeer hun telefoon gebruiken? 

WvN: Ik hou niet zo van een repressieve overheid. Maar in sommige situaties berokken je met onverantwoord smartphonegedrag anderen schade, en dat moet streng worden verboden. In het verkeer is het ronduit levensgevaarlijk, dus daar mag je hard voor worden gestraft.

BO: Ben je van plan om nog meer boeken over dit thema te schrijven? 

WvN: Eerst maar weer even wat tijd besteden aan mijn vrienden en familie:)

 

Share.

Comments are closed.