test Het ontstaan van BewustOffline - Bewust Offline

Het ontstaan van BewustOffline

0

De architect van BewustOffline ben ik, Jos van der Burg, 43 jaar, geboren in Nederland en sinds 2007 woon ik in Spanje. Tijdens mijn regelmatig reizen naar Nederland werd ik mij steeds bewuster dat het online gedrag met de jaren enorm is toegenomen. Het valt mij op dat steeds meer mensen, vaker en sneller in hun telefoon duiken. Ondanks dat het gebruik van internet in Spanje de afgelopen jaren ook is toegenomen, zelfs in de rustige streek in Spanje waar ik woon, duiken de mensen hier ook nog snel in een zwembad of in een goed gesprek!

Ook ik zie de vele positieve kanten van het internet en de sociale media. We leven nou eenmaal in een tijd waar online zijn niet meer weg te denken is, maar daarnaast ben ik mij ook meer en meer bewust geworden van de keerzijde van het digitale tijdperk waarin we leven.

Ik ben mij gaan verdiepen in deze “digitale trend” door hier met verschillende mensen over te gaan praten en boeken als “digitale dementie” en “sociale intelligentie” te lezen. Dit riep, onder andere, de volgende vragen bij mij op: Is er in dit “digitale tijdperk” nog balans tussen online en offline? Heeft ons “digitale gedrag” invloed op onze sociale contacten en persoonlijke interacties? Worden we niet veel te veel afgeleid door het constant checken van en reageren op Facebook en WhatsApp berichten? Vragen als deze zetten mij aan het denken en vormden de aanleiding tot het project BewustOffline, dat tot doel heeft: Balans tussen online en offline.

Disconnect to Connect

Om makkelijker afstand te nemen, en meer balans te krijgen in het “on- en offline zijn”, heb ik de BOx bedacht; een middel/een ‘tool’ die gezinnen kunnen gebruiken om “de strijd” aan te gaan en weer in balans te komen en/of te blijven.

BOx collage

Op dit moment loopt er een campagne met een tiental gezinnen die de BOx gebruiken, en waarvan we de 1e ervaringen en resultaten op korte termijn zullen presenteren. Je kan ons ook volgen via onze website www.bewustoffline.nl en Facebook https://www.facebook.com/bewustoffline.nl/

waar zonder donker geen licht zal zijn, kan BewustOffline ook niet zonder bewust online

Jos van der Burg

Share.

Comments are closed.