test Ruimte - Bewust Offline

Ruimte

0

Dat BewustOffline op mijn pad kwam was eigenlijk vrij onverwacht. Het was via mijn vriendin dat ik door een gedeelde passie voor muziek Jort ontmoette. En het was toevallig dat we tijdens een muziekrepetitie, waar uiteindelijk slechts wij tweeën kwamen opdagen, kwamen te spreken over BewustOffline. Jort vertelde over het initiatief, over Jos en Linda en over de doelen die ze zichzelf hadden gesteld. Op dat moment kreeg BewustOffline steeds meer concrete vorm, nadat het al even in de hoofden van Jos, Linda en Jort had rondgezworven. De gezins BOx stond net vers in de lak, de missie was duidelijk, maar er was nog ruimte voor versterking. Ik was meteen enthousiast.

Alweer 5 jaar geleden studeerde ik af als filosoof aan de Universiteit Utrecht. Op een moment waarop Nederland weer net een beetje naar lucht probeert te happen, nadat de economie in 2008 op zijn gat terecht kwam, kan ik zeggen dat filosofie niet de meest baan-zekere studierichting was. IMG_5495Uiteindelijk kwam ik bij een leuk bedrijf te werken, maar in mijn werk mis ik soms de verdieping. BewustOffline is daarop een mooie afwisseling. BewustOffline is voor mij een belangrijke boodschap in onze huidige maatschappij. De relevantie van onze beweging is niet ver te zoeken. Bewustoffline refereert zowel aan grote thema’s als verslaving en eenzaamheid, als aan het heel persoonlijke. Ik kwam er zelf ook achter dat ik lege momenten vaak vulde met een blik op mijn telefoon. Ik staarde in de trein niet meer uit het raam, maar naar het schermpje in mijn hand. In plaats van de rust en de verveling, die zo belangrijk zijn voor ontspanning, creativiteit en overpeinzing, vulde ik mijn hoofd met een constante stroom trivia.

Ruimte, dat vind ik de belangrijkste winst van de bewustwording van een overmatig gebruik van smartphones e.d. Ruimte voor jouw eigen gedachten, voor een goed gesprek en voor verveling. Onderschat dat laatste niet!

IMG_5222Er zijn genoeg studies die aantonen dat overmatig gebruik van smartphones, social media en internet op de korte en lange termijn gevolgen heeft voor mensen, en ook veranderingen met zich mee brengt voor onze gehele samenleving. Niet al deze gevolgen en veranderingen zijn per se positief. Er zijn volgens mij maar weinig concrete initiatieven die zich bezighouden met de bewustwording van dit fenomeen. Ik hoop dat BewustOffline iets kan betekenen voor mensen die zoeken naar de juiste balans tussen online- en offlinezijn.

Share.

Comments are closed.