test Tijd voor verandering! - Bewust Offline

Tijd voor verandering!

0

Dat BewustOffline op mijn pad kwam kon geen toeval zijn! Juist op dat moment was ik onbewust op zoek naar balans, naar ruimte, naar tijd én naar verveling.

Een stapje terug in de tijd:

Ik weet nog heel goed dat ik mijn eerste Iphone kocht. Nu ongeveer 4,5 jaar geleden. Wat een verschil na een paar jaar met een simpelere Nokia. Een geweldig apparaat, met oneindig veel mogelijkheden! Zelfs op straat op internet kunnen, google maps en kaarten in zo’n klein mobieltje om de weg te kunnen vinden. Facebook checken in de trein en bus. Mails onderweg kunnen beantwoorden. Overal muziek luisteren. Foto’s maken in overvloed. Continu in contact met de hele wereld. Geweldig!

2016-06-23_11-57-29Ik was zo enthousiast over alle mogelijkheden op dit kleine apparaatje dat ik mijzelf er helemaal in verloor. De mogelijkheden en beelden gingen de eerste avonden zo snel langs mijn ogen, dat ik me pas achteraf realiseerde dat ik er uren mee bezig was. Al snel volgde een Ipad mini en niet veel later een MacBook. Ideaal dat deze apparaten ook met elkaar in verbinding stonden. Totdat ik mij realiseerde dat ik ’s avonds laat in bed nog steeds met mijn mails bezig was, mijn facebookpagina bekeek, WhatsApp berichten verstuurde, maar ondertussen al een hele tijd geen boek meer gelezen had….

In de trein had ik ineens geen gezellige gesprekken (met volkomen onbekenden) meer, en het verbaasde me soms dat het regende wanneer ik de trein uit stapte. Regende het een half uur geleden in Amsterdam ook al? Geen idee? Tussen Amsterdam en Haarlem had ik dan wel 10 mails beantwoord, maar totaal niet om me heen of naar buiten gekeken. De gezelschapsspellen waren ook al een tijdje niet uit de kast gekomen en toen mijn kinderen ineens harder begonnen te praten, “omdat ik ze blijkbaar niet hoorde”, “omdat ik zo diep in m’n telefoon zat weggedoken”, en eigenlijk niet eens wist wat ik aan het doen was, zette mij dat toch wel aan het denken. Ik was in contact met de hele wereld, maar waar waren de mensen in mijn directe omgeving?

Niet veel later was ik in Spanje en kwam ik Jos tegen. Jos vertelde mij over zijn initiatief: BewustOffline. Niet dat hij tegen internet was, bij BewustOffline draait het juist om balans! Balans tussen online en offline zijn. Een geweldig goed initiatief met een sprekend logo, waar ik mij helemaal in herkende.

Het ‘online zijn’ nam op dat moment in mijn leven ook een belangrijke plaats in. Steeds meer contact(en) via het internet en de sociale media. Ook op mijn werk, en met de uitgebreidere mogelijkheden tot thuiswerken, is internet en sociale media bijna niet meer weg te denken. Hoe handig ook, het digitale verkeer ervaarde ik binnen mijn gezin steeds meer als een keerzijde. Die disbalans begon steeds voelbaarder en zichtbaarder te worden! Ook mijn kinderen begonnen het ineens vervelend te vinden als ik hen even opbelde. Vaak namen zij de telefoon op met: “Waarom bel je me? Waarom stuur je me niet gewoon een appje?”

Tijd voor verandering!

Niet om helemaal Offline te gaan, maar juist om manieren te vinden om hier bewuster mee om te gaan: bewust kiezen om online te gaan en ook bewust kiezen om alle mobiele apparaten zo nu en dan uit te zetten om weer meer in verbinding te zijn met de mensen die direct om mij heen zijn.

Ik vind het erg leuk om met BewustOffline mee te denken, te ontwikkelen, mijn ervaring te delen, en hoop dat ik hierdoor iets kan betekenen voor de maatschappij en voor mensen die ook op zoek zijn naar de juiste balans tussen on- en offline-zijn!

Linda

Share.

Comments are closed.